1 Haziran 2009 Pazartesi

Stilyagi / Züppeler / 2008 / DVDRip / Türkçe Altyazı / INTERFILM





Yönetmen: Valeriy Todorovskiy

Tür : Dram, Müzik, Romantik

Ülke : Rusya

Dil : Rusça

Süre : 130 dk

Oyuncular : Anton Shagin, Oksana Akinshina, Yevgeniya Khirivskaya, Maksim Matveev, Igor Voynarovskiy

IMDb : http://imdb.com/title/tt1239426/


Rusya’da 2008 yılının son günlerinde gösterime giren ve 1950’lerin Moskova’sında dönemin komünist yönetiminin toplumsal ve kültürel yaşama yönelik ahlaki bakış açısına karşı çıkan gençleri konu alan “Stilyagi” (Züppeler) isimli müzikal film sinema seyircisinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.


Sovyetler Birliği zamanında bir grup caz müziği meraklısı, Batı tarzı dansı, giyim kuşamı benimseyen ve cinsel özgürlüğü savunan gençlerin Komünist Parti’nin gençlik kolu Komsomol’dan gördükleri baskı ve iki grup arasında yaşanan mücadeleyi işleyen filmin eğlenceli müzikal görüntülerinin yanı sıra güncel politik bir mesaj verdiği yorumu yapılıyor. Sinema eleştirmenlerinin bir kısmı dinledikleri müzik, dansları ve savundukları düşünceler yüzünden Komsomol’dan kovulan kendilerine Stilyagi diyen asi gençlik grubuna yönelik baskıların günümüzde, tekrar kendisine devlet başkanlığı koltuğunu açan Vladimir Putin’in döneminde yaşananlarla paralellikler taşıdığını dile getiriyor.


Filmin yönetmeni Valery Todorovsky de Putin dönemine yönelik açıkça atıfta bulunmasa da bir siyasi mesaj verdiklerini kabul ediyor. Rus İzvestia gazetesine verdiği demeçte “Bence özgürlüğe ilişkin soru işaretleri ülkemde hep gümdemde olan bir konu” diyen Todorovsky, Stilyagi grubunun muhalif olmadıklarını, rejime karşı çıkmadıklarını sadece farklı bir müzik dinlemeyi ve renkli çoraplar giymeyi istediklerini savunuyor. Todorovsky, diğer ülkelerde normal olarak görülen şeylerin kendi ülkesinde ancak mücadeleyle kazanıldığını da sözlerine ekliyor.


Züppeler, hippiler... nasıl adlandırırsanız adlandırın o kuşağın gençleri, Sovyet Hükümeti tarafından konan kurallara, Sovyetlerin ahlak anlayışına umursamazlık ile yaklaşan, insanların koydukları bir takım kurallara karşı olan bir grubun temsilcisiydiler. Kendilerine zorla kabul ettirilmek istenen klişeleri, tek düze ve monoton hayatı, hareketleriyle, kıyafet ve farklı saç stilleri ile protesto eden, kendilerini o zamanların yasaklı müzikleri olan bugi-bugi ve değişik giyim stilleri ile ifade eden bu grubu ve Rus tarihi için çok zorlu geçen yasaklarla dolu 40-50’li yılları anlamak için film bulunmaz bir fırsat.




http://bitroad.net/download/3c623645...400MB.avi. html


Alternatif

http://vip-file.com/download/3c62367....2008.avi.h tml


TR Altyazi : http://divxplanet.com/sub/s/117029/Stilyagi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder